Kisebbik lányom 27. hétre született 920 grammal. Akinek koraszülött babája van, az tudja mit jelent ez. Akinek most születik korábban, kisebb súllyal a babája, az még nem.... A szülők csak állnak elveszve az újszülött intenzívek labirintusában.

A professzionális orvosi segítséget megkapják maximálisan. De ki támogatja Őket lelkileg? Ki meséli el nekik milyen az élet az újszülött intenzíven? Ki mondja el mikor jöhetnek ki a kórházból, hogy hogyan kell egy korababát cumisüvegről anyamellre szoktatni?

Mert ez egy speciális műfaj.

Utazásom során ebben az ismeretlen világban számos külföldi szakirodalmat végigrágtam, sok szakemberrel konzultáltam a legkülönfélébb korababás szülőket érintő témákról.

Örömmel osztom meg ezeket apránként, hogy akár egy-két embernek is segíthessek.

2011. december 5.

A korababák szoptatása - Kezdetek, azaz a tejtermelés beindítása

A koraszülöttek szoptatása hatalmas feladat és témakör.  Magam is "megjártam a hadak útját" a szoptatással kapcsolatban. Természetesen számos hasznos forrás található ezzel kapcsolatban az ismert szoptatási tanácsadó portálokon (pl. La Leche Liga, Szoptatásért Egyesület). 
Mindenkinek ajánlom elolvasni W. Ungváry Renáta Szoptatós füzetének A koraszülöttekről szóló fejezetét.  Jómagam sok hasznos tanácsot kaptam ezeken az oldalakon és szoptatási tanácsadók segítségét is kértem. Mégis úgy tapasztaltam, hogy a mai magyar valóságtól egy kicsit elrugaszkodottak ezek a tanácsok. 
Őszintén hiszem, hogy igazuk van a kenguru-módszert promotáló írásoknak, azonban sajnos köszönő viszonyban sincs azzal a helyzettel, hogy az intenzív osztályon az inkubátorban lévő babákat nemhogy kivenni nem engedik, de még simogatni is csak teljes bemosakodás után lehet. Tapasztalataim szerint a kórházban a későbbiekben is elsősorban arra koncentrálnak, hogy a korababa megtanuljon üvegből enni és gyarapodjék, semmint hogy szopni tanuljon meg - természetesen akkor, mikor már ehhez elég erős lenne. És mi Anyukák nem merünk vitatkozni a tapasztalt személyzettel, hiszen Ők jobban ismerik, mit lehet meglépni egy koraszülött esetében. Én utólag úgy látom, hogy nem mindig csak a koraszülött állapota, hanem néha a kényelmi szempontok is közrejátszanak abban, hogy a baba nem kerül mellre. Mert természetesen egyszerűbb üvegből etetni, mint szoptatni tanítani. (Tisztelet a kivételt képező Koraszülött Osztályoknak. Jelen bejegyzés azonban arra a helyzetre fókuszál, mikor az áhított ideális körülmények fényévnyire vannak. Mert a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ebben az esetben is megvalósítható a kizárólagos szoptatás és elkerülhető a későbbi tápszeres táplálás.)

Éppen ezért kerestem, kutattam, hogy hogyan lehet esetünkben a valós helyzetből a maximumot kihozni szoptatás terén. Mert az senkinek sem kérdéses, hogy a koraszülött babáknak mekkora szükségük van az anyatej minden cseppjére. Számukra az anyatej nemcsak táplálék, hanem gyógyszer is. 
Ezen információszerzési folyamat során nagyon sok hasznos tanácsot kaptam, gyűjtöttem és gyúrtam egybe, egyfajta koncepcióvá. Engem ez segített, hogy a 27. hétre született kisbabámat kizárólag anyatejjel tudjam táplálni, először szondán keresztül, majd cumisüvegből, végül szoptatva.

Ebben a posztban a kezdetekről - azaz a tejtermelés beindításának módjáról és az ezzel kapcsolatos praktikákról írok.  
Egyes Anyáknak a szülést követően nagyon hamar beindul a tejelválasztásuk, annak ellenére is hogy császármetszéssel szültek illetve a baba korábban jött a vártnál. De nincs ez mindig így. 
Ekkor komoly munkára, támogató környezetre van szükség a kicsi számára olyan fontos anyatej biztosításához.

- Először is kezdjünk el a szülést követően minél hamarabb, rendszeresen fejni. Kutatások szerint, azoknak a fejni kényszerülő édesanyáknak a tejtermelése maradt fenn tovább, akik a szülést követő 48 órán belül elkezdtek fejni. A rendszeresség napi minimum 7-8 alkalmat és 3 óránkénti fejést jelent, mint amikor az újszülött maga szopizik. Fontos, hogy éjjel (hajnalban) is fejjünk legalább egyszer, mivel ekkor a pihenés hatására legmagasabb a prolaktin hormon szintje a szervezetben és ez hatékonyan segít a tejtermelés beindításában. Olyankor, mikor a baba a koraszülött intenzíven van és látogatási idő köt minket, hogy mikor mehetünk hozzá, akkor a rendszeres fejéshez nagy szervező-munka szükséges. Én úgy oldottam ezt meg, hogy látogatás előtt otthon fejtem, majd a látogatási idő végeztével a kórházban is fejtem egyszer, tartva a körülbelüli 3-óránkénti fejést.

- Akkor sem szabad elkeseredni és abbahagyni a fejést, ha eleinte semmi, vagy igen kevés mennyiség fejhető csak. A rendszeresség és kitartás a siker kulcsa. Én kb. 1 hétig, 10 napig fejtem szinte eredménytelenül, ámde rendszeresen. Kitartásomnak csak ezután lett meg az eredménye. Eleinte 1 nap alatt 7-8 fejéssel csak kb. 5-6 ml-t tudtam fejni!! Ne felejtsük azt se el, hogy a korábban érkezett babák esetében az anyai szervezetnek még nem volt ideje felkészülni teljesen a szoptatásra, ezért a tejtermelés beindulása is több időt vehet igénybe.

- Fontos, hogy a koraszülött babák az eleinte lefejt előtejet (kolosztrumot) megkapják, mivel ez olyan védőanyagot tartalmaz, mely véd a fertőzésekkel szemben és a fejletlen immunrendszerű koraszülöttek esetében ez kiemelt fontosságú. Mivel ez igen kis mennyiség is lehet, ezért érdemes a minimális mennyiségű (akár 1-2 ml) előtejet fejés után fecskendőbe felszívni, melyet a nővérek szívesen odaadnak a babának szondán keresztül.

- Eldöntendő kérdés az is, hogy milyen módszerrel fejünk. Mivel a koraszülött baba akár hetekig is távol lehet még édesanyjától, ezért sokszor hosszútávú fejésben kell gondolkodni. Érdemes tehát elektromos mellszívó berendezést beszerezni. Nem kell feltétlenül venni, bérelni is lehet. A San Diego-i Egyetem Koraszülött Intenzív Osztályának laktációs programja a Magyarországon is elérhető kórházi típusú Medela symphony berendezést ajánlja. Tapasztalatból mondhatom, hogy egy ilyen készülék bérlése igencsak megkönnyíti a fejéssel tejet biztosító Anya mindennapjait, mivel a 2 szívófejjel egyszerre tudjuk a két mellett fejni, így megfelezve a fejéssel töltött időt. Ezen túl a kórházi típusú berendezések rendelkeznek a legerősebb motorral, valamint ezeket úgy fejlesztették, hogy a baba szopási ritmusát a leginkább utánozza, így fenntartva a tejtermelést, akár hosszútávon is.

- A tejszaporítást a fejések időtartamának helyes megválasztásával is előidézhetjük. Már a kezdetektől fogva érdemes a 7-7, 5-5, 3-3 perces fejési technikát alkalmazni. Azaz 7 percig fejünk az egyik mellből, majd 7 percig a másikból, utána 5 percig az egyikből, majd 5 percig a másikból, végül pedig 3 percig az egyikből és 3 percig a másikból. Akkor is tartani kell az időtartamokat, ha már egyáltalán nem jön tej a mellből, hiszen ezzel a stimulációval érjük el, hogy szervezetünk úgy érzékelje, többre van szükség. A két szívófejes mellszívóval én ezt a módszert úgy alkalmaztam, hogy az első ciklusban (7 percig) egyszerre fejtem a két mellett, majd az 5-5 illetve 3-3 percek alatt már felváltva. A szimultán fejés az időmegtakarításon túl azért is előnyös, mert ekkor a szervezetben magasabb lesz a prolaktin szint, mely a tejtermelés beindításában segít.

- Hatékony segítséget nyújthatnak a tejelválasztást serkentő szerek is. Mielőtt bármit is elkezdenénk szedni, fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a pihenés. Napi 3 liter víz fogyasztása szükséges és elegendő (a túlzott folyadékfogyasztás is negatívan hat a tejtermelésre). Emellett a túlhajszolt, stresszes szervezet sem képes a megfelelő mennyiségű anyatejet előállítani. A koraszülött babáért aggódó Anya egyáltalán nem ideális körülmények között kezd neki a tejtermelés beindításának. Ezért fogadjunk el minden segítséget a családunktól, akiknek nagy szerepük van, abban, hogy később sikeresen szoptathassuk a babánkat. Jó, ha ezt a fontos szerepüket velük is tisztázzuk - ezt látva sokkal lelkesebben és kitartóbban fognak nekünk segítséget nyújtani. Megkönnyíti a dolgunkat, ha ebben az időszakban főznek ránk, takarítanak, bevásárolnak  stb. helyettünk. 
A tejelválasztást segítő teákkal bánjunk óvatosan! Az édesköményt tartalmazó teakeverékek puffadást, hasfájást okozhatnak a kicsinél, ami a koraszülött babák esetében sokkal kifejezettebben jelentkezhet éretlen bélrendszerük miatt. 
A görögszénát tartalmazó készítmények is hatékonyak lehetnek. Nem kell feltétlenül megvenni a legdrágább készítményt, gyógyszertárban kapható olcsóbb verzió is. Konzultáljunk a gyógyszerésszel.
Hatékony segítséget nyújt a homeopátia is, a megfelelő szer kiválasztása azonban kulcsfontosságú. Arra is kell figyelni, hogy megfelelő potenciát válasszuk, mivel eltérő potencia apasztó hatású is lehet. 
A leggyakoribb homeopátiás tejelválasztást segítő szerek (a felsorolás nem teljes körű):
Urtica Urens D4-D6 ill. C4-C5 - ha a tej eleve kevés, illetve hirtelen apadni kezd (Figyelem! Magasabb potencia apasztja a tejet)
Ricinus Communis C5
Acidum Phoshpricum C5 - nem induló tejtermelés, vagy hirtelen apadó mennyiségnél. Az anya aggódós, lelkileg letört, feladatát teljesíthetetlennek látja, úgy érzi nem képes megfelelni a kihívásoknak.
Agnus Castus C5 - hirtelen csökkenő tejmennyiség esetén
Veratrum Album C5 - nagyon kevés tej, illetve egyáltalán be nem induló tejelválasztás esetén, melyet kimerültség vagy folyadékvesztés idéz elő.
A számunkra megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához érdemes homeopátiás szakember tanácsát kérni, mivel Ő sokkal hatékonyabban jut el a probléma gyökeréhez, ily módon hatékonyabban segítve minket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése